HAKAN TOPALİSMAİLOĞLU, JİNEKOLOG DR

Jinekolog Dr. Hakan Topalismailoğlu tarafından "jinekolojik muayene nasıl yapılır" yazısı hazırlanmıştır.

Jinekolojik cinsel muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene ile genital organların durumu ve jinekolojik problemler değerlendirilir.

Dış Genital Muayene

Jinekolojik muayene için iç çamaşırının çıkarılıp, kadının  jinekolojik muayene masasına yatılması istenir. Bu sırada karın ve bacakların örtülebileceği bir örtü verilir ve muayene başlamadan önce masanın uç kısmına kayarak ayakların muayene masasının iki yanında bulunan özel tutaçlara geçirilmesi isteniyor. Doktorun muayene yapabilmesi için bacakları ayırarak yatmak gerekmektedir. Bu pozisyonda kişinin kendini rahat bırakması muayene işlemini çok kolaylaştırıyor. Doktor eldiven giyerek dış genital organları göz ile öncelikle  muayene eder. Kızarıklık, tahriş, kist, siğil olup olmadığını kontrol eder. Çok kısa süren bu işlem herhangi bir acı vermez.

Spekulum Muayenesi

Değişik ebetlerı bulunan steril metal veya plastik spekulum ile vajinal muayene yapılır. Spekulum adı verilen muayene aparatı ile vajinal duvarlar birbirinden ayrılır ve rahim ağzı kolaylıkla incelenir. Bu muayene esnasında kadınlar hafif bir basınç ve rahatsızlık hissedebilir. Metal spekulum kullanıldığında bunun önceden ısıtılması rahatsızlığı azaltır. Bu muayene sırasında smear testi  incelemesi için rahim ağzından örnek alınır. Enfeksiyona ait yakınması ve bulguları olan kadınlardan da mikrobiyolojik inceleme için örnek alınır.

Bimanuel Muayene , Elle muayene

Jinekolojik bimanuel muayenede hekim eldiven giydiği eli ile vajinayı muayene ederken diğer eli ile karnın alt kısmına bastırır. Elle yapılan bimanuel muayene ile rahmin şekli, büyüklüğü ve pozisyonu hakkında bilgi edinilir. Bu muayene sırasında hissedilen ağrı enfeksiyonun göstergesi olabilir.

Ultrasonografik genital inceleme

Jinekolojik sonografiik inceleme abdominal (karından) veya vajinal ultrasonografi yapılabilir. Karından yapılacak incelemelerde kadının mesanesinin dolu olması gerekir. Dolu mesane barsakları iterek üreme organlarının görülmesini kolaylaştırır. Vajinal ultrasonografik incelemeler için mesanenin dolu olması gerekmez. Üreme organları vajinal ultrasonografi ile daha iyi incelenebilir. Bakire olmayan ve evli kadınlarda vajinal ultrasonografi tercih edilir.

Jinekolojik muayene nasıl yapılır konusu yaısı yazısı misafir
dr hakan topalismailoğlu
tarafından hazırlanmıştır.